top of page

Her er Danmarks ukronede parodi-konge

Han har taget hele landet med storm med viral-hitsene “Model” og “Se Mig Nu”, og nu fortsætter han med at rydde banen på den danske popscene med sin seneste julesingle “Guld Jul”, der atter har indtaget førstepladsen på de danske hitlister. Men hvad gemmer sig i virkeligheden bag supersuccesen Gulddreng?

Solbriller, guld, champagne - og altid på jagt efter modeller. Sådan kan man beskrive popartisten med tilnavnet Gulddreng, som tidligere på året slog igennem med megahittet “Model”. Endnu en gang har popkometen beklædt Danmark i guld med julesangen “Guld Jul”, der lige som sine andre singler er strøget direkte til tops på de danske hitlister. Og som om dette ikke var nok, så snuppede han også publikumsprisen ved årets Danish Music Awards for næsen af både Christopher, Mads Langer og MØ. Man kan sige, hvad man vil, men 2016 har altså i den grad været Gulddrengens år.


Selvom de fleste ikke kan få nok af hitmagerens mystiske persona, er flere af hans lyttere dog ikke i tvivl om, at det er den 21-årige Malte Ebert, der kommer fra den sydjyske by Andkjær, der gemmer sig bag de glitrende solbriller. Før Vejle-drengen slog igennem som Gulddreng, var han bare en ung fyr, der med sin guitar spillede akustiske covernumre. Gulddreng er nemlig blot en karakter, der er opdigtet til at skabe hype og nysgerrighed hos lytterne og til at overtage hitlisterne med.

Men er hans dyre champagneflasker, mange guldure og “too-cool-for-school”- udklædning måske også rekvisitter i et forsøg på at parodiere ungdommen i dag? Det kunne godt tænkes.


Selv kan vi ikke få nok af hans sprøde popstemme og iørefaldende melodier, men ser man på indholdet af hans sangtekster, byder han ikke på andet end overfladiske rim og remser om penge, damer og sprut. Budskabet hos Gulddreng står i alle fald klart: Det er kun “guldet, der tæller”, som han synger i “Se Mig Nu”. Også i førstesinglen “Model”, hvori han beskriver sit liv på luksushotellet d’Angleterre med både Belvedere-vodka og modeller, står temaet om overfladisk materialisme i centrum.

Selvom det ser ud til, at Gulddreng ikke har andet på hjerte end at synge om sit overdrevne liv i sus og dus, kunne det tænkes, at hans skjulte dagsorden i virkeligheden er en kritik af den selvelskende ungdomsgeneration, som han ellers selv formår at praktisere.


Gulddreng er et godt billede på den dekadence, der præger ungdomskulturen i dag, og ikke mindst på unge fyre, der forsøger at mestre “player-stilen” med mange likes, piger og penge. Sikkert er det, at Gulddreng er en tro kopi af ungdommens “mig-mig-mig-kultur”, og gennem hans noget overfladiske sangtekster beskriver han en festkultur, som overraskende nok ikke ligger langt fra virkeligheden. På samtlige natklubber Danmark rundt handler det nemlig om dyre sprutflasker og at vifte med pengesedler. Dog er det materialistiske, opsøgende natteliv kun en lille del af den ekstremt selvhøjtidelige ungdomsgeneration. Også til hverdag har de unge en stor hang til dyrt designertøj og ligegyldige materialistiske goder.


Hvor absurd det end må lyde, er Gulddreng et knivskarpt billede på den tid, vi lever i. Om dette er hans bevidste valg, eller om dette bare er et harmløst stunt ved kun manden bag solbrillerne, hættetrøjen og den slørede indvandrer-accent.


bottom of page