top of page

Fra helt til skurk - Ronaldo snyder for milliarder



Stor lækage afslører, at Europas bedste fodboldspiller anno 2016, Cristiano Ronaldo, gemmer størstedelen af sin enorme formue for skattemyndighederne.



Cristiano Ronaldo blev i år kåret som Europas bedste fodboldspiller og ligger lunt i svinget til at vinde Ballon d’Or (verdens bedste fodboldspiller) for året 2016. Den verdensberømte stjerne, der anførte Portugal til et sensationelt mesterskab ved europamesterskaberne i sommeren 2016, er nu fløjet ind i gevaldig modvind i form af beskyldninger for skattesvig i milliardklassen. Alle disse imponerende resultater på banen har medført lukrative sponsoraftaler med bl.a. Nike, Armani og selv det danske firma JBS. Netop JBS er kun ansvarlig for en relativt lille del af Ronaldos gemte penge. Ifølge Politiken har Ronaldo spurtet, hoppet og driblet op mod 160 millioner euro (ca. 1,1 milliard danske kroner) i skattely. Penge som han har gemt via skuffeselskaber i Irland og på De Britiske Jomfruøer. Dette afslører de 18,6 millioner kontrakter og dokumenter sendt til ”Der Spiegel” og det Europæiske Efterforskningssamarbejde (EIC) fra whistleblowerplatformen Football Leaks. Netop Football Leaks har tidligere haft en afgørende hånd med - også i bevismaterialet mod Messi i hans retssag, der endte med en betinget dom på 21 måneders fængsel for skattesvig.


Gælder der andre regler, hvis bare man er rig?

De fortrolige dokumenter offentliggjort af en anonym kilde fra Football Leaks viser, hvordan Ronaldo har hemmeligholdt oplysninger om sponsorindtægter for de spanske skattemyndigheder og på denne måde endt med at betale en total skat på omkring 3,8% af hans samlede indtjening. Hvordan kan det være, at en af verdens bedst betalte sportsstjerner kan slippe afsted med at betale mindre i skat end den almindelige skatteyder? Netop dette kommenterer Lars Koch, som er ekspert i skattely, samt international chef i udviklingsorganisationen Ibis, på: ”Det er et problem, når rige mennesker og store selskaber spiller efter andre regler end os andre og løber fra regningen. Det skaber et system, hvor der ikke er råd til velfærd”. Det går med andre ord ud over den generelle velfærd i et helt land, når personer som Cristiano Ronaldo svindler for summer, de fleste mennesker ikke engang kan drømme om. ”Når Ronaldo og andre fodboldspillere har et anonymt skuffeselskab i det kendte skattely, Jomfruøerne, så er det typisk fordi, at der ikke er fairplay. I 99 procent af tilfældene er det fordi, at man har en formue, man vil gemme for myndighederne”, tilføjer Lars Koch for at understrege, at der højest sandsynligt ikke er tale om rent spil. Selv benægter Cristiano Ronaldo at kommentere på sagen, men hans advokatfirma, Senn Ferrerro, afviser alle anklager. Det vurderes af flere skatteeksperter, at Ronaldo kan stå til 2-6 års fængsel.


Ronaldo burde vide bedre

Hvis man kigger tilbage på Ronaldos fortid, kan man undre sig meget over hans valg om at snyde de mindre velstående borgere i et ellers hårdt ramt samfund. Han voksede selv op med et dårligt udgangspunkt for at blive verdens bedste fodboldspiller. I en stor familieflok på en lille ø ved kysten af Portugal var Ronaldos drømme om at blive professionel fodboldspiller langt fra en realitet, da hans familie knap havde råd til et par fodboldstøvler at spille i. Selv da han underskrev sin første professionelle kontrakt, var det med en hvis ydmyghed og taknemmelighed. Derfor kan man undre sig meget over den nyligt opdagede skattesvindel. Har berømmelsen steget ham til hovedet?


Negative konsekvenser for fodbolden

Når der i januar skal kåres verdens bedste fodboldspiller, bliver det med en bitter smag i munden. Prisen skal være at finde blandt to, på den ene side helt suverænt gode fodboldspillere, hvis fodboldtekniske evner kun matches af Johan Cruyff, Diego Maradona og Pelé, men på den anden side to samfundsnassere, der flytter skatteansvaret hen på almindelige skattepligtige borgere som dig og mig. Fodbold har i lang tid været verdens mest populære sportsgren, og skandaler på det højeste niveau kan risikere helt at ødelægge det ellers så smukke spil. Lad os håbe, retfærdigheden rammer os alle lige, så små drenge og piger verdenen over igen kan kigge op på stjernerne med stolthed og forundring og drømme om en lignende eksotisk fremtid.

bottom of page