top of page
Søg

Hjernen er med på julestemningen

  • Christoffer Ankerstjerne
  • 7. dec. 2016
  • 2 min læsning

Der har altid været et eller andet fantastisk over julen, som man ikke helt kan sætte ord på. Men en gruppe forskere fra Danmark har endelig fundet kilden til vores juleglæde.

Nu er det nu, den sidste novemberdag er ovre, og julen er startet. Julekransene hænges op, lysene tændes og der bliver tændt ekstra godt op i pejsen. Men det er ikke alt der bliver ekstra tændt i julemåneden, for en gruppe af danske forskere har vist at vores hjerner tænder op på en helt bestemt måde, når det handler om jul. Det opdagede en dansk forskergruppe efter de lavede en undersøgelse på Rigshospitalet i København. Undersøgelsen udførtes ved, at man havde to forsøgsgrupper. En gruppe som bestod af individer, som hyppigt fejrede jul, og en anden gruppe, som bestod af individer, der ikke fejrede jul. Man tog derefter begge grupper en efter en og førte dem igennem en MR-scanner. Mens de lå i scanneren, viste man forsøgspersonerne henholdsvis billeder, der var julerelaterede og billeder uden. Resultatet viste, at der var en markant forskel mellem gruppen, der holdte jul og den, der ikke gjorde. Resultatet kunne ses i dele af den venstre frontallap og bagerst i den såkaldte ”parietallap”.


”Julestemning kan ses i et netværk i hjernen, blandt andet i venstre primære motoriske cortex. Det er egentlig et område, der har med fysisk bevægelse at gøre, så det er lidt overraskende, men der er også aktivitet i det præmotoriske område, der har med forskellige former for spiritualitet og følelser at gøre,” lyder det fra Anders Hougaard, som forsker i neurologi.


”Vi var overraskede over, at vi overhovedet fandt en reaktion, og vi ville slet ikke have forventet, at det ville være så robust,” kommer det igen fra Anders Hougaard, som også stod bag selve eksperimentet. Han fortæller, at eksperimentet blev lavet i forlængelse af et andet eksperiment.


Undersøgelsen blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal’s juleudgave, som ofte indeholder mere utraditionelle forskning.


Anders Hougaard afviser heller ikke, at denne viden kunne bruges til at finde en mulig ”kur” til folk, der ikke kan lide jul. ”Hvis man skal køre den helt ud, så kan man principielt set gå ind og stimulere de centre, hvor julestemningen er. Man kunne teoretisk set godt forsøge sig med den slags, men det er alt for tidligt at konkludere, om der ville være en effekt,” siger Hougaard.

 
 
 
Donér med PayPal

© 2016 af 2.W - NAG

Kan du lide hvad du ser? Så er du ved det rette sted! For kun 69,- om måneden kan du få cwinge premium!

bottom of page